S účinnosťou od 26. februára 2022 budú môcť všetky prevádzky maloobchodu a služieb fungovať v režime „základ”.
Všeobecné opatrenia pre prevádzky:
- ruší sa kapacitné obmedzenie (pravidlo 1 osoba na 15m2) vo väčšine prevádzok,
- umožniť vstup a pobyt vo vnútorných aj vonkajších priestoroch len osobám s prekrytými hornými dýchacími cestami,
- zabezpečiť pri vstupe dezinfekciu na ruky alebo jednorazové rukavice,
- zabezpečiť zachovávanie odstupov v radoch osôb minimálne 2 metre (neplatí pre osoby žijúce v spoločnej domácnosti alebo osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a ich asistentov),
- umiestniť na viditeľné miesto oznamy o povinnosti dodržiavať tieto opatrenia,
- časté vetranie priestorov, dezinfekcia dotykových plôch, kľučiek, nákupných vozíkov a košíkov, používaných prístrojov, nástrojov a pomôcok, na dezinfekciu použiť dezinfekčné prostriedky s virucídnym účinkom.
Obmedzenia otváracích hodín:
- prevádzky obchodov nemajú obmedzené otváracie hodiny,
- prevádzky služieb musia obmedziť otváracie hodiny od 5:00 do 24:00,
- obmedzenie otváracích hodín sa nevzťahuje na:
- prevádzky verejného stravovania, stánky s trvalým stanovišťom, ambulantný predaj pokrmov a nápojov - po 24:00 však môžu predávať len pokrmy a nápoje zabalené so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby,
- prírodné liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne poskytujúce služby na základe predpisu lekára, veterinárne ambulancie,
- odťahové služby,
- práčovne a čistiarne odevov,
- čerpacie stanice pohonných látok a palív, o pohrebné služby, služby pohrebiska a krematória,
- služby technickej a emisnej kontroly vozidiel a zberné miesta pre príjem žiadostí na vydanie tachografických kariet, prevádzky určené na predaj karnetov TIR, colné vyhlásenia, vyclievanie alebo zaclievanie tovaru, predajné miesta poskytujúce služby elektronického výberu mýta,
- taxislužby - rušia sa pre ne aj doterajšie obmedzenia počtu prepravovaných osôb,
- advokátov, notárov, súdnych exekútorov, správcov konkurzných podstát, mediátorov, dražobníkov, rozhodcov, znalcov, tlmočníkov a prekladateľov,
- zberné dvory,
- ubytovacie služby,
- školské, nemocničné, závodné a podobné kuchyne a jedálne,
- prevádzky lanových dráh a vlekov.
Obchodné domy:
- vybaviť hygienické zariadenia prevádzky tekutým mydlom a papierovými utierkami,
- vykonávať dezinfekciu hygienických zariadení každú hodinu,
- zakázaná konzumácia pokrmov a nápojov v priestoroch obchodného domu, okrem priestorov zariadení spoločného stravovania vrátane foodcourtov,
- ruší sa povinnosť uzatvorenia sedacích sekcií,
- bez kapacitných obmedzení.
Zariadenia verejného stravovania:
- umožniť konzumáciu pokrmov alebo nápojov výlučne posediačky (interiér, terasy), s cieľom zabezpečiť kontrolovaný rozostup osôb,
- rušia sa ostatné podmienky ako povinná vzdialenosť najmenej 2 metre medzi stolmi a kapacitné obmedzenie najviac 4 osoby pri jednom stole.
Zariadenia starostlivosti o ľudské telo:
- bez kapacitných obmedzení,
- upraviť časový harmonogram tak, aby medzi jednotlivými zákazníkmi bol vždy priestor na upratanie a dezinfekciu pracovného miesta,
- po každom zákazníkovi vykonávať dezinfekciu dezinfekčným prostriedkom s virucídnym účinkom,
- hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami.
Kompletné informácie nájdete v uvedených vyhláškach:
vyhlaska_24.pdf 24.02.2022
vyhlaska_25.pdf 24.02.2022
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR, ZO SR